Pienikin puuttuva palanen voi olla iso riski.

blogi8

Hyvästi kankeat rekrytointimallit. Pois alta kävyt ja koulutuslupalomakkeet. Kun kapean erityisosaamisen tarve yllättää, syövät ketterät hitaat ja innovatiiviset keräävät varmimmat voitot.

Perinteisesti osaamisen kehittämiseen on rakennettu vuositason toimenpidesuunnitelmia. Lisäksi on riittänyt jos kehittämistä on mietitty organisaation rajoille saakka. Nyt kuitenkin tekemisen vauhti kiihtyy ja osaaminen on pilkkoutumassa yhä pienempiin erityisosaamisiin. Kun taloon tarvitaan kapeaa erityisosaamista, on usein ainoa ratkaisu rohkeasti ylittää organisaatiorajat.

Miten usein teillä on toteutus takkuillut jonkun tietyn eritysosaamisen puutteesta? Ehtikö joku mahdollisesti väliin ja vei markkinat nenänne edestä?


Viime viikkoisessa Digilen tilaisuudessa Sugath Warnakulasuriyan lähestyi juuri tätä  ’hyper-specialization’ aihetta puheenvuorossaan ’Tapping into to the Collective Brain of the World’. Päivän teemana oli joukkoistaminen, joka viime aikoina on alkanut kiinnostaa sekä sisäisenä että ulkoisena tekemisen mallina.

Bongasin Warnakulasuriyan puheenvuorosta ainakin neljä asiaa, jotka vahvistavat trendiä:

1. Kapean erityisosaamisen tarve lisääntyy. Tekeminen monimutkaistuu ja pilkkoutuu eri osaajille.

2. Kapean erityisosaamisen tarve tulee usein puskista. Yllättävää osaamistarvetta ei ehditä kehittää omassa henkilöstössä. Tai edes pika-rekrytoida talon.

3. Kapea-alaisen erityisosaajan rekrytoiminen ei edes kannata. Palkkakustannuksille odotetaan vastinetta ja erityisosaajien kohdalla työpanos on usein osa- tai määräaikainen.

4. Aidot erityisosaajat valitsevat työnsä. Kun osaamisen salkkuun on kerättynä jotain ainutlaatuista, voi toimia Pick and choose –periaatteella.

Nämä muutosvoimat haastavat sekä osaamisen johtamisen strategiat että työvälineet. Nopeasti kehittyvässä maailmassa, kankea osaamisen johtaminen näyttäisi yhä useammin olevan todellinen riski.

Jokainen organisaatio voi kuitenkin ennakoida ja varautua tähän muutokseen:

  • Aktiivisesti tarkkailemalla ja tunnistamalla uudenlaisia osaamistarpeita
  • Määrittelemällä kuka organisaatiossa ottaa kopin ja miten asiat hoituvat kapea-alaisen osaamistarpeen tullessa eteen
  • Miettiä freelancereiden kanssa työskentelyn periaatteet jos ja KUN sille tulee tarvetta (Tästä kirjoitin aiemmin freelance-talous artikkelissa.)
  • Omaksua yhteisöllisiä työtapoja ja tehostaa työn suunnittelua (Work Design)

Kommentoi tai laita viestiä virva.suikkanen@kokoma.fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *